Sint-Vincentiuskerk

In de oude dorpskern bevindt zich de op één na oudste kerk: de St. Vincentiuskerk. Hoewel er vanaf 1848 weliswaar een klein bijkerkje aan de Haven kon worden ingericht voor ouderen en zieken, moest de diepgelovige Volendammer gemeenschap soms dagelijks, maar in elk geval wekelijks, een lange wandeling over het Volendammerpad naar de Nicolaaskerk in Edam maken. Ook moesten zij deze Edamse kerk voor een groot deel financieel onderhouden. De Volendammers besloten massaal hun godsdienstplichten na te laten om zo de geestelijkheid, onder druk, een einde aan deze situatie te laten maken. Het Bisdom stemde uiteindelijk in met de bouw van een eigen kerk, wat resulteerde in de Vincentiuskerk die anno 1860 gereed kwam. Inmiddels is de kerk een stuk uitgebreid en een aantal malen gerestaureerd. De St. Vincentiuskerk is gedurende het vakantieseizoen in de weekends toegankelijk voor toeristen.

Teunis Tol ‘zag’ de kerk.
Volgens de overlevering kreeg Teunis Tol (1814-1866) een visioen (‘een gezicht’) toen hij op een vroege ochtend in zijn bootje van Katham naar Volendam voer om zijn koeien te melken. Op enig moment zag hij in de mist die over de landerijen hing plotseling een groot gebouw oprijzen boven zijn land aan het Noordeinde. Naarmate hij verder roeide, werden de contouren van een kerk met een toren steeds duidelijker zichtbaar. Het visioen verdween samen met de mist door de opkomende zon. Teunis had de ‘boodschap van boven’ begrepen en was daarom vanaf het begin zeer actief betrokken bij de strijd om van een ‘opgedrongen kapel’ tot een eigen kerk te komen. De visionair kreeg na het realiseren van de Sint-Vincentiuskerk in 1860 als dank aanvankelijk allerlei functies toebedeeld, waaronder die van kerkmeester en grafdelver. Hij overleed tijdens een cholera-epidemie in 1866.

De inrichting van de eerste katholieke kerk was tot stand gekomen via giften en aankopen van andere kerken, zoals het orgel uit een kerk in Alkmaar. Een van de eerste pastoors Scheefhals schonk zijn kelk aan de parochie. Deze kelk wordt nog gebruikt.

De Sint-Vincentiuskerk in Volendam werd gebouwd in 1860 en is toegewijd aan de heilige Vincentius. 

De neogotische Sint-Vincentiuskerk verrees in 1860 naar plannen van architect Theo Molkenboer. In 1882 werden de bestaande transept en priesterkoor vernieuwd in Neoromaanse stijl onder leiding van architect Adrianus Bleijs. Naar de plannen van architect P. Snel uit Hoorn kwamen in 1907 het huidige middenschip en de toren tot stand.

Geert Karregat (‘De Zaligmaker’, 1837-1924) was een geliefd schildersmodel. Hier bidt zij de rozenkrans op een schilderij door Wilm Wouters (1887-1957) uit 1922.

wandelroute

Het verleden in het heden verteld
met een wandeling langs de mooiste plekjes van Volendam
Kosten € 3,-. (t.g.v. onderhoud route)
• Wandelroute via Google Maps
• Extra verborgen verhalen over de historie van Volendam
• Opmerkelijke infopunten

Gesponsord door:

wandelroute

Het verleden in het heden verteld
met een wandeling langs de mooiste plekjes van Volendam
Kosten € 3,-. (t.g.v. onderhoud route)
• Wandelroute via Google Maps
• Extra verborgen verhalen over de historie van Volendam
• Opmerkelijke infopunten